نوشته شده توسط: الهه ناز
بیماری عفونت لگن یا التهاب لگن، عفونتی است که در نتیجه عفونت های مقاربتی به وجود می آید. عفونت لگنی ممکن است باعث ایجاد مشکلاتی مانند درد مزمن و ناباروری شود. با رعایت اصول بهداشتی هنگام مقاربت می توان تا حد زیادی از بروز این بیماری جلوگیری کرد.
بیماری عفونت لگن یا التهاب لگن، عفونت اندام های تولید مثل در زنان است. این عفونت می تواند با علائمی مانند درد در ناحیه شکم و تب همراه باشد.
التهاب یا عفونت لگن بر اثر ورود باکتری ها به واژن ایجاد می شود و منجر به عفونت می شود. اگر این عفونت مزمن شود می تواند به اندام های لگنی منتقل شود. انتشار این عفونت در خون، می تواند برای زنان بسیار خطرناک باشد.
بیماری عفونت لگن یا التهاب لگنی هنگامی رخ می دهد که باکتری های منتقل شده از راه رابطه جنسی وارد رحم شده و از طریق رحم به لوله های فالوپی و یا تخمدان ها می رسند و در نتیجه علائم ابتلا به این بیماری در زنان ظاهر می شود. اما گاهی این علائم مشخص نیست و اغلب افراد مبتلا به این عفونت بدون داشتن علائم هستند و گاهی خود نیز از آن بی خبرند.
ضمن اینکه برخی از مبتلایان بدون داشتن چنین علائمی می باشند، علائم ابتلا به عفونت لگنی به شرح زیر است:
• درد در ناحیه شکم
• تب
• درد در هنگام مقاربت
• درد در هنگام دفع ادرار
• خون ریزی های نا منظم
• ترشحات بد بوی واژن
• احساس خستگی
عفونت لگنی می تواند با درد ملایمی همراه باشد. ممکن است برخی از زنان علاوه بر داشتن درد، دارای علائمی مانند درد شدید در ناحیه شکم، استفراغ، تب بالا و غش نیز باشند. هنگام مشاهده این علائم باید فورا به پزشک مراجعه کنید زیرا در صورت وارد شدن عفونت به خون، می تواند خطرات جدی داشته باشد.
در صورت تجربه کردن موارد زیر به پزشک مراجعه کنید:
• احساس درد شدید در ناحیه شکم
• حالت تهوع و استفراغ و از دست دادن کنترل معده
• تب بالای 38 درجه
• ترشحات بد بوی واژن
در صورتی که دارای این علائم هستید هرچند خفیف باشند به پزشک مراجعه کنید تا این بیماری را به موقع و سریع درمان کنید.
در صورت مشاهده ترشحات بد بوی واژن، داشتن درد در هنگام ادرار و یا خون ریزی خارج از زمان قاعدگی باید احتمال دهید که مبتلا به عفونت های مقاربتی هستید و در نتیجه باید روابط جنسی خود را برای مدتی متوقف کنید و فورا به پزشک مراجعه کنید. با مراجعه به موقع و درمان سریع عفونت های مقاربتی می توانید تا حد زیادی از ابتلا به بیماری عفونت لگن جلوگیری کنید.
یکی از عوامل ایجاد عفونت لگنی در زنان ورود باکتری ها به واژن می باشد. اما شایع تر از این مورد می تواند عفونت های گونوره و یا کلامیدیا باشند. این نوع باکتری ها بر اثر رعایت نکردن اصول بهداشتی در هنگام داشتن رابطه جنسی به بدن زنان منتقل می شوند.
برای تشخیص عفونت لگنی در زنان، پزشک ابتدا بیمار را تحت معاینه فیزیکی قرار می دهد و یا از بیمار سوالاتی در مورد علائم وجود عفونت بپرسد. ممکن است از ترشحات واژن نمونه برداری کند و یا از طریق آزمایش ادرار اقدام به تشخیص این بیماری کند.
همچنین ممکن است پزشک به وسیله سواب پنبه از مهبل و دهانه رحم نمونه برداری کند و این نمونه ها را برای تجزیه و تحلیل برای تشخیص علت و عامل عفونت به آزمایشگاه منتقل کند.
ممکن است برای تشخیص اینکه عفونت تا چه حد در بدن گسترش یافته است، پزشک آزمایش های دیگری به شرح زیر تجویز کند: آزمایش خون و ادرار، سونوگرافی و لاپاراسکوپی.
در آزمایش خون تعداد گلبول های سفید و یا سایر نشانه های التهاب را اندازه گیری می کنند. همچنین ممکن است پزشک آزمایش هایی مانند HIV و آزمایش های مربوط به عفونت های منتقل شده از راه رابطه جنسی را که در ارتباط با لگن هستند تجویز کند.
آزمایش سونوگرافی با استفاده از امواج صوتی برای ایجاد تصاویر ارگانیسم ها و اندام تولید مثل انجام می شود.
لاپاراسکوپی آزمایشی است که طی آن از یک ابزار نازک و روشن با ایجاد یک شکاف کوچک در شکم وارد و دیدن اندام های لگن استفاده می شود.
درمان عفونت لگنی بسته به عامل ایجاد آن به صورت های مختلف درمان می شود.
پزشک ممکن است ابتدا برای مبتلایان ترکیبی از آنتی بیوتیک ها را تجویز کند. ممکن است برای کنترل بهتر عفونت، پس از دریافت نتایج حاصل شده بر اثر مصرف آنتی بیوتیک ها، نسخه بیمار را دوباره تنظیم کند.
درمان به وسیله آنتی بیوتیک ها تا حد زیادی می تواند از عوارض جدی جلوگیری کند اما آسیب ایجاد شده را به طور کلی نمی تواند درمان کند.
گاهی اوقات ممکن است پزشک به منظور جلوگیری از ابتلای مجدد به عفونت لگنی ناشی از بیماری های مقاربتی، شریک جنسی فرد مبتلا را نیز معاینه کند و آزمایش هایی برای او تجویز کند.
شریک جنسی آلوده ممکن است هیچ گونه علامتی نداشته باشد. بیشتر زنان مبتلا به عفونت لگنی نیاز به درمان سرپایی دارند. اما در صورتی که مصرف داروها بدون نتیجه بود و یا در صورتی که باردار هستید ممکن است نیاز به بستری شدن داشته باشید.
اگر چه نیاز به روش درمانی از طریق جراحی بسیار نادر است اما این راه درمانی زمانی مورد نیاز است که در ناحیه لگن یک آبسه تشکیل شده باشد. ممکن است پزشک با استفاده از عمل جراحی آن را تخلیه کند. زمانی که درمان از طریق آنتی بیوتیک ها بی تأثیر باشد و یا راه های تشخیص این بیماری مشکل باشد و دارای هیچ گونه علائمی نباشد و تشخیص آن مشکوک باشد ممکن است نیاز به عمل جراحی باشد.
عواملی وجود دارند که ممکن است باعث افزایش خطر ابتلا به عفونت لگنی شوند، این عوامل به شرح زیر می باشد:
• داشتن رابطه جنسی با بیش از یک نفر
• داشتن رابطه جنسی با فردی که با افراد زیادی روابط جنسی دارد
• روابط جنسی حفاظت نشده
• داشتن سابقه بیماری التهاب لگنی و یا عفونت هایی که از راه جنسی منتقل می شوند
برای جلوگیری و یا کاهش احتمال ابتلا به عفونت لگن راه هایی وجود دارد که در زیر به شرح آن ها می پردازیم.
هنگام رابطه جنسی از وسایل ایمن مانند کاندوم استفاده کنید. در مورد سابقه شرکای جنسی شریک خود مطمئن شوید. روابط جنسی با شرکای متعدد را محدود کنید.
در صورت انجام راه های جلوگیری از بارداری از کاندوم استفاده کنید. زیرا راه های دیگری مانند استفاده از قرص های جلوگیری، از ایجاد عفونت جلوگیری نمی کند. در کنار راه های جلوگیری از بارداری، برای جلوگیری از ایجاد عفونت لگن و سایر بیماری های مقاربتی از کاندوم نیز استفاده کنید.
در صورتی که فکر می کنید در شرایط و احتمال ابتلا به این عفونت هستید به پزشک مراجعه کرده و آزمایش انجام دهید.
بهترین راه جلوگیری از ابتلا به عفونت لگنی، درمان سریع و به موقع آن است. از این رو برای مراجعه به پزشک یک برنامه منظم داشته باشید.
در صورتی که به عفونت مقاربتی مبتلا هستید از شریک جنسی تان بخواهید تا تحت معاینه و آزمایش قرار گیرد تا در صورت نیاز تحت مداوا قرار بگیرد. با این کار از پیشرفت بیماری های عفونی مقاربتی جلوگیری کرده و احتمال ابتلا به بیماری عفونت لگنی کاهش می یابد.
شست و شوی بیش از حد واژن مخصوصا با فشار آب زیاد باعث بر هم زدن تعادل باکتری ها می شود و احتمال ابتلا به عفونت را افزایش می دهد.
در صورتی که به این بیماری به موقع توجه و رسیدگی نشود ممکن است باعث بروز مشکلات زیاد و جدی تری شود. این مشکلات و عوارض جانبی شامل مواردی هستند که در ادامه به شرح آن ها می پردازیم.
یکی از دلایل اصلی بارداری خارج از رحم، وجود عفونت لگنی می باشد. در این حالت از بارداری، وجود بافت اسکار ناشی از عفونت لگن از تخمک گذاری از طریق لوله های فالوپی جلوگیری می کند.
بارداری خارج رحمی ممکن است باعث بروز خونریزی های شدید و خطرناک شود.
عفونت لگن ممکن است باعث ایجاد آسیب به اندام های تولید مثل شود و باعث بروز ناباروری شود. در صورت درمان نکردن به موقع عفونت لگنی، ممکن است خطر ابتلا به ناباروری تا حد زیادی افزایش یابد.
التهاب لگنی می تواند باعث ایجاد درد مزمن در ناحیه لگن شود. این درد ممکن است بسیار طولانی شود. همچنین عفونت در لوله های فالوپ و عفونت در ناحیه لگن می تواند باعث ایجاد درد در هنگام مقاربت و تخمک گذاری شود.
عفونت لگن ممکن است باعث بروز آبسه در لوله رحمی و تخمدان ها شود.
برای تشخیص عفونت لگن در زنان هیچ آزمایش واحدی وجود ندارد. این بیماری بر اساس وجود علائم و با معاینه فرد مبتلا قابل تشخیص است. پزشک ابتدا در مورد سوابق پزشکی و جنسی شما از شما سوالاتی خواهد پرسید. سپس با توجه به اطلاعات جمع آوری شده آزمایشاتی را تجویز می کند.
در صورت مشاهده هر گونه علائمی که ذکر شد باید به پزشک زنان و زایمان مراجعه کنید. پزشک زنان تاریخچه پزشکی تان را مطالعه می کند و با توجه به اطلاعات به دست آمده اقدام به معاینه فیزیکی شما خواهد کرد.
برای درمان زود هنگام بیماری و به حداقل رساندن عوارض ناشی از این بیماری باید به دستور العمل ها و نکات ایمنی پزشک خود توجه کرده و آنها را رعایت کنید.
در صورت مشاهده علائم این بیماری باید فورا به پزشک مراجعه کنید. اما قبل از مراجعه باید نکاتی را در نظر بگیرید. قبل از اینکه پزشک شما را معاینه کند از او بپرسید که آیا نیازی به انجام کاری قبل از معاینه می باشد یا نه.
بهتر است برای ارائه یک گزارش کامل و مشخص از علائم این بیماری، از روز قبل تمامی این علائم را یادداشت کنید.
ممکن است پزشک در مورد سوابق مصرف دارویی خاص از شما سوال کند . بنابراین لیستی از داروها و ویتامین ها یا مکمل هایی که مصرف می کنید را تهیه کنید.
در صورت داشتن هر گونه سوالی که قرار است از پزشک خود بپرسید، آن را یادداشت کنید.
سخن پایانی
عفونت لگنی یک بیماری شایع در بین زنان است که عامل ایجاد آن باکتری هایی است که از طریق روابط جنسی وارد بدن فرد مبتلا می شود و در صورتی که به موقع درمان نشود ممکن است باعث بروز عوارض و مشکلات جدی تر و غیر قابل جبران شود.
گرداوری: بخش سلامت بیتوته